Ontslag op staande voet

Zon weerbericht: Gooien van koffie in het gezicht van een collega een reden voor ontslag op staande voet?

Werknemer is ruim 22 jaar werkzaam als bezorger/installateur voor werkgever. Op 23 november 2012 staat hij in de hal van het bedrijf. Een rokende collega die met zijn voet voor de sensor van de toegangsdeur staat, zorgt ervoor dat de deur open blijft staan, waardoor er sigarettenrook in de hal terechtkomt. Werknemer heeft hier last van en vraagt de collega om zijn voet van de sensor weg te halen. Hierop geeft de collega geen reactie, waarna de werknemer vervolgens een kop koffie in het gezicht van de collega gooit. De werkgever heeft het dienstverband met werknemer per direct wegens dringende redenen beëindigd.

De werkgever heeft als reden voor het ontslag op staande voet aangevoerd dat werknemer zich op de bewuste datum agressief zou hebben opgesteld tegen een collega en dat zijn gedrag (het gooien van een kop warme koffie) volstrekt onacceptabel is. Ook heeft volgens de werkgever meegewogen dat werknemer regelmatig is gewezen op zijn houding en dat hij ook regelmatig is gewaarschuwd. Dit heeft geleid tot een schriftelijke waarschuwing op 16 februari 2010, waarbij is benadrukt dat bij herhaling van agressief gedrag dit direct zal leiden tot beëindiging van het dienstverband.

Werknemer vordert dat de kantonrechter het door de werkgever gegeven ontslag op staande voet nietig zal verklaren en hij vordert loonbetaling te vermeerderen met o.a. wettelijke verhoging. Werknemer voert aan dat de collega hem eerst zou hebben aangevallen en weggeduwd en dat hij vervolgens een kopje lauwe (en geen warme) koffie richting de collega zou hebben gegooid. Verder is van belang volgens werknemer dat hij in zijn gehele dienstverband van 22 jaar maar één waarschuwing heeft gehad.

Volgens de kantonrechter is het geven van waarschuwingen zonder het geven van begeleiding om het gedrag van werknemer aan te passen, in dit geval niet voldoende. Werknemer is immers al 22 jaar in dienst en heeft voor de waarschuwing in 2010 altijd goed gefunctioneerd. Daarnaast is de kantonrechter van mening dat de werkgever een strikt rookbeleid dient te volgen en te handhaven. Ten slotte zijn is naar het oordeel van de kantonrechter de gevolgen van het ontslag op staande voet voor werknemer te ernstig, gelet op zijn lange dienstverband en eenzijdige werkervaring in verhouding tot het belang van de werkgever, om het ontslag op staande voet te rechtvaardigen. Werkgever had onder de gegeven omstandigheden voor een minder zware maatregel moeten kiezen. De kantonrechter wijst de loonvordering toe, maar wijst de wettelijke verhoging af in verband met de verwijten die aan de werknemer gemaakt kunnen worden.

Bekijk hier de uitspraak van de kantonrechter op 1 augustus 2013 op Rechtspraak.nl

Is er bij jou of in jouw bedrijf een situatie voorgevallen en vraag je je af of dit een ontslag op staande voet rechtvaardigt? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.